Také máte rádi vůni jablek a chuť máku? Tak vyzkoušejte tento rychlý recept.
Luxusní a rychlý makový koláč s jablky – recept:
Suroviny na makový koláč:
- 200 g mletého máku
- 4 vejce
- 250 g tvarohu (měla jsem nízkotučný, ale výběr je na vás)
- 300 g nastrouhaných jablek
- 2 lžíce medu nebo jiného sladidla (např. čekankový sirup)
- 2 lžičky prášku do pečiva
Postup přípravy
- Oddělíme si žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh.
- Do větší misky si nastrouháme jablka, přidáme namletý mák, žloutky, prášek do pečiva, med a tvaroh.
- Vyšlehané bílky opatrně vmícháme do těsta.
- Těsto vylijeme do předem vymazané a vysypané formy (nebo použijte pečící papír) o průměru cca 20cm.
- Formu dáme do trouby a pečeme v troubě o teplotě 170°C.
- Makový koláč pečeme cca 60 minut. (hotový koláč vyzkoušejte špejlí – nesmí se lepit)
Tento makový koláč je opravdu výborný, často ho podáváme s oslazeným bílým jogurtem (někdy přidáme i kakao). Vždy se po něm jenom zapráší. Pokud máte rádi jablka a tvaroh vyzkoušejte strouhaný jablkovo-tvarohový koláč.
Dobrou chuť
Recepty na další dobroty z jablek: