Máte doma kvásek a zkoušíte pečení z žitného kvásku? Vyzkoušejte tyto výborné sýrové bulky
Sýrové bulky z kvásku
Rozkvas
- 1PL (polévková lžíce) kvásku
- 200g žitné mouky
- 200 ml vody
Necháme stát na lince cca 10-12 hodin
Suroviny na sýrové bulky:
- 2PL rozpuštěného sádla
- 500 g hladké pšeničné mouky (může být i polohrubá)
- 1 PL medu
- 170 ml vody
- 100 g tvrdého sýru
- 2ČL (čajové lžičky) soli
Postup přípravy
- Rozkvas, který nám stál 10-12 hodin smícháme s moukou, rozpuštěným sádlem, vodou, medem a solí.
- Vše důkladně zpracujte na nelepivé těsto.
- Poté vložte do misky, přikryjte útěrkou a nechejte cca 3 hodiny kynout.
- Během doby kynutí, těsto cca 3x přeložte.
- Poté si těsto rozložte na bulky o váze 90g (vyjde vám to na 13ks bulek).
- Vytvarujte do bulek, přikryjte útěrkou a nechejte opět cca 2 hodinky kynout.
- Poté stačí na bulky nasypat nastrouhaný tvrdý sýr.
- Bulky pečeme v rozehřáté troubě na 230 stupňů cca 15 minut.
Přejeme dobrou chuť!
Vyzkoušejte také celozrnný chleba z kvásku.