Máte doma kvásek a zkoušíte pečení z žitného kvásku? Vyzkoušejte tento jednoduchý celozrnný chlebík.

Suroviny na kvas

  • 20 g žitného kvasu
  • 160 g celozrnné žitné mouky
  • 160 g vody

Necháme stát na lince cca 10-12 hodin

Suroviny na celozrnný chleba:

  • 350 g kvasu
  • 350 g vody
  • 400 g celozrnné žitné mouky
  • 30 g semínek (nejčastěji používám slunečnicové a dýňové)
  • 1 PL (polévkou lžíci) medu
  • 12 g soli

 

Postup přípravy

  • Rozkvas, který nám stál 10-12 hodin smícháme s žitnou moukou, vodou, medem a solí a semínky. Těsto bude lepivé a hodně hutné.
  • vymažte si formu máslem a vysypejte semínky i po stěnách. Těsto do ní stěrkou přeložte a mokrou rukou ho uhlaďte.
  • Nakonec těsto ve formě posypejte semínky.
  • Formu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte cca 3-5 hodin kynout.
  • Chleba pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 1 hodinu.

Přejeme dobrou chuť!

 

Další recepty na kváskové pečivo: