Máte doma kvásek a zkoušíte pečení z žitného kvásku? Vyzkoušejte tento jednoduchý celozrnný chlebík.
Suroviny na kvas
- 20 g žitného kvasu
- 160 g celozrnné žitné mouky
- 160 g vody
Necháme stát na lince cca 10-12 hodin
Suroviny na celozrnný chleba:
- 350 g kvasu
- 350 g vody
- 400 g celozrnné žitné mouky
- 30 g semínek (nejčastěji používám slunečnicové a dýňové)
- 1 PL (polévkou lžíci) medu
- 12 g soli
Postup přípravy
- Rozkvas, který nám stál 10-12 hodin smícháme s žitnou moukou, vodou, medem a solí a semínky. Těsto bude lepivé a hodně hutné.
- vymažte si formu máslem a vysypejte semínky i po stěnách. Těsto do ní stěrkou přeložte a mokrou rukou ho uhlaďte.
- Nakonec těsto ve formě posypejte semínky.
- Formu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte cca 3-5 hodin kynout.
- Chleba pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 1 hodinu.
Přejeme dobrou chuť!
Další recepty na kváskové pečivo: