Domácí chleba z trouby – teplý a voňavý a ta kůrčička…
Na pečení domácí chleba není nic složitého, vyzkoušejte, nebudete litovat.
Domácí chleba recept :
- 250 g žitné mouky
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- 4 g sušeného droždí
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžička cukru moučka
- semínka dle chuti (nejčastěji používám slunečnicové semínka, které vmíchám do těsta a před pečením chleba posypu dýňovými semínky)
Postup přípravy domácího chleba z trouby:
- Smícháme v jedné misce vlažnou vodu s droždím a lžičkou cukru a necháme chvíli odležet.
- V druhé misce si přichystáme mouky, sůl, kmín a semínka dle chuti. Dovnitř chleba používám nejčastěji slunečnicová semínky a na ozdobu po vykynutí chleba před pečením posypu dýňovými semínky.
- Obě misky smícháme dohromady – používám robota.
- Po smíchání necháme cca hodinu kynout v teple přikryté utěrkou.
- Po hodince chleba několikrát promneme a vložíme do moukou vysypané ošatky na chleba a necháme další hodinku v teple kynout.
- Pokud ošatku na chleba nemáte nevadí, nechejte dále kynou v misce.
- Po vykynutí chleba v ošatce nebo misce, chleba vysypeme z ošatky na plech, který je vyložený pečícím papírem.
- Chleba pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky dle chuti.
- Pečeme 20 minut na 220°C a 15 minut na 190°C stupňů.
- Po vytažený z trouby chleba přikryjte vlhkou utěrkou. Chleba potom bude krásně křupavý a zároveň měkký.
Mouky můžete libovolně kombinovat a měnit množství, podle toho co vám chutná. Domácí chleba je prostě TOP!
Na domácí chleba si často dáváme máslo a domácí povidla🙂
Tip: Doma si můžete udělat také keto chléb, který nebude obsahovat sacharidy. Podívejte se také na další keto recepty.