Domácí chleba z trouby – teplý a voňavý a ta kůrčička…

Na pečení domácí chleba není nic složitého, vyzkoušejte, nebudete litovat.

Domácí chleba recept : 

Domácí chleba

  • 250 g žitné mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 4 g sušeného droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 lžička cukru moučka
  • semínka dle chuti (nejčastěji používám slunečnicové semínka, které vmíchám do těsta a před pečením chleba posypu dýňovými semínky)

 

Postup přípravy domácího chleba z trouby:

  • Smícháme v jedné misce vlažnou vodu s droždím a lžičkou cukru a necháme chvíli odležet.
  • V druhé misce si přichystáme mouky, sůl, kmín a semínka dle chuti. Dovnitř chleba používám nejčastěji slunečnicová semínky a na ozdobu po vykynutí chleba před pečením posypu dýňovými semínky.
  • Obě misky smícháme dohromady – používám robota.
  • Po smíchání necháme cca hodinu kynout v teple přikryté utěrkou.
  • Po hodince chleba několikrát promneme a vložíme do moukou vysypané ošatky na chleba a necháme další hodinku v teple kynout.
  • Pokud ošatku na chleba nemáte nevadí, nechejte dále kynou v misce.
  • Po vykynutí chleba v ošatce nebo misce, chleba vysypeme z ošatky na plech, který je vyložený pečícím papírem.
  • Chleba pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky dle chuti.
  • Pečeme 20 minut na 220°C a 15 minut na 190°C stupňů.
  • Po vytažený z trouby chleba přikryjte vlhkou utěrkou. Chleba potom bude krásně křupavý a zároveň měkký.

Mouky můžete libovolně kombinovat a měnit množství, podle toho co vám chutná. Domácí chleba je prostě TOP!

 

Na domácí chleba si často dáváme máslo a domácí povidla🙂

Tip: Doma si můžete udělat také keto chléb, který nebude obsahovat sacharidy. Podívejte se také na další keto recepty.