Taky už to cítíte ve vzduchu? Vůně pečeného masa, klobásky, grilovaný sýr, špekáčky, zeleninka… Sbíhají se vám sliny? Nám tečou z obou koutků. A tak máme nejvyšší čas pustit se do výběru zahradního grilu – protože až se jaro zeptá, my budeme připraveni.

Nechcete-li se ani vy ochudit o dokonalý požitek smyslů, pojďte se společně s námi podívat grilům pod víko – poradíme vám, jak vybrat nejlepší zahradní grilaby plně vyhovoval vašim potřebám, a to nejen pro grilování na zahradě, ale i na malém balkoně nebo v interiéru.

Než se pustíte do výběru grilu, nezapomeňte se sami sebe zeptat, kde plánujete grilovat (doma, na zahradě, na terase/balkoně), pro kolik osob a také, kolik do něj chcete investovat. To vše při výběru rozhoduje.

Grily na dřevěné uhlí pro dokonalý požitek smyslů

Nechcete-li se připravit o nezaměnitelnou chuť a kouřové aroma, pak je nejlepší volbou gril na dřevěné uhlí. Ten umožní rychlou přípravu pokrmů přímo nad žárem ohně, případně můžete grilovat i mimo přímý žár pod víkem – což oceníte zejména u tužších a větších kusů masa.

Výhodou je příznivá pořizovací cena, počítat však musíte s omezeným použitím – kvůli vysoké kouřivosti se hodí pouze do otevřených prostor, tedy nejlépe na zahradu. Pro přípravu lahodných pokrmů také budete muset doplňovat palivo v podobě dřeva, dřevěného uhlí či briket, a než se pustíte do grilování, budete muset gril alespoň půl hodiny předem řádně roztopit. Náročnější je i údržba a skladování, za ten provoněný chuťový požitek to ale stojí.

Praktický tip pro výběr grilu na dřevěné uhlí:

Jestliže kromě grilovaného masa milujete i to právě vyuzené, doporučujeme vám zvolit model grilu s udírnou.

Plynový gril pro okamžité grilování kdykoliv a kdekoliv

Populárním modelem posledních let se staly plynové grily – a není se čemu divit. Nepotřebují dřevo, dřevěné uhlí/brikety, ani elektřinu, neprodukují popel ani kouř, navíc se rychle rozpálí na požadovanou teplotu, takže nemusíte poslouchat kručení v břiše a můžete se okamžitě pustit do přípravy lahodných pokrmů.

Využijete je na zahradě i v polouzavřených prostorách, včetně balkonů a teras – stolní plynový gril vám navíc poslouží i na ultra malém balkoně. Jídlo připravené na plynovém grilu je zdravé, jelikož na něm nezůstávají zbytky po spalování paliva, navíc můžete plynule regulovat teplotu, takže ugrilujete vše od křehké zeleniny až po pořádný flák masa – avšak bez typického kouřového aroma.

Připravit se však musíte na vyšší pořizovací cenu a také objemnější a těžší provedení, jakož i na nutnost kupovat plynové lahve. Odměnou vám ale bude snadná údržba a dlouhá životnost.

Praktický tip pro výběr plynového grilu:

Je-li pro vás plynový gril jasnou volbou, ale nechcete se vzdát kouřového aroma pokrmů, pořiďte si gril se speciální kolejnicí/zásuvkou pod grilovací mřížkou, do které vložíte dřevo, bylinky či nalijete víno, které propůjčí pokrmům aroma dané přísady.

Elektrické grily na ven i na doma

Také vám přijde, že je grilovací sezóna strašně krátká a mlsná vás přepadává i mimo ni? Pak si pořiďte elektrický gril, na kterém si připravíte grilované lahůdky všude tam, kde máte k dispozici elektrickou zásuvku – tedy i v kuchyni či jiných uzavřených prostorách, jelikož neprodukuje žádný kouř.

Obsluha i údržba elektrických grilů je snadná, jsou skladné, rychle se nahřívají a nepotřebují žádné palivo. Jejich cena je přívětivá, jen se musíte obejít bez typického kouřového aroma.

Jak velký gril je potřeba?

Všechny výše uvedené typy grilů seženete v různých velikostech. Grilovací plochu byste měli volit podle předpokládaného počtu strávníků:

  • Pro jednotlivce či malé rodiny stačí gril s rozměry okolo 30 cm na délku (u plynových grilů plocha 1 500 cm2).
  • Pro větší rodiny a partu přátel volte grily s rozměry do 50 cm na délku (u plynových grilů plocha od 1 500 do 2 500 cm2)
  • Pro velké sešlosti a zahradní party sáhněte po grilu s rozměry nad 50 cm na délku (u plynových grilů plocha kolem 3 000 cm2).

Nepodceňte materiál ani příslušenství

Při výběru grilu vždy zkoumejte, z jakého materiálu je vyroben (včetně roštu) – jen tak budete mít jistotu dlouhé životnosti. U plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí upřednostněte nerez či litinu (ta je jednoduše top).

Snažte se vyhnout smaltu, který je sice levný, ale brzy se začne olupovat. U elektrických grilů pak volte ten, který má grilovací plochu z litiny, přírodního kamene, terakoty či keramiky.

Nezapomeňte také porovnat, jaké příslušenství gril nabízí – u větších a těžších modelů by to měla být transportní kolečka, u elektrického grilu délka kabelu. Při grilování oceníte odkapávací misku, postranní hořák pro vaření příloh, víko pro přípravu větších či tužších kusů masa, u plynu systém zapalování Piezo, u grilu na dřevěné uhlí popelník.

Velmi praktické jsou také odkládací plochy, úložné prostory či háčky pro zavěšení grilovacího náčiní.

Tak šťastnou ruku při výběru a grilovací sezónu plnou neodolatelných pokrmů!

 

 

Zdroj fotek: Shutterstock.com, Elements.envato.com, Jarabak.cz