Pokud máte velkou úrodu hrušek vyzkoušejte domácí pečená hrušková povidla v troubě.
Hrušková povidla recept na jednu dávku (většinou dělám rovnou ze 2 dávek na 2 plechy):

- 2 kg rozkrájených hrušek (bez jadřinců)
- 2 polévkové lžíce octa
- 20 dkg cukru moučka
- 1/2 lžičky skořice
- 3 ks hodně roztlučených hřebíčků
- 4 polévkové lžíce rumu
Postup přípravy domácích povidel:
- Hrušky si nejdříve rozkrájíme a zbavíme jadřinců, dejte na vyšší plech a polijte octem.
- Vyhřejte si troubu na 250°C .
- Hrušky polité octem dejte do vyhřáté trouby a nechejte 25 minut péct. POZOR nic nemíchejte.
- Po 25 minutách pečení posypejte hrušky 10 dkg cukru a dále nechte ještě 15 minut péct (opět ani s cukrem nemíchat).
- Po 15 minutách dosypte zbývající druhou půlku cukru a nechejte ještě péct posledních 15 minut.
- Po upečení si hrušky přelijte do hlubší nádoby a přidejte skořici, rozdrcený hřebíček, rum a rozmixujte.
Hotová hrušková povidla si nalijte do vyčištěných nachystaných skleniček a zavíčkujte. Víčko skleničky si ještě také vždy zakápnu kapkou rumu a nikdy se mi povidla nezkazila, je ale pravda, že u nás dlouho nevydrží protože jsou prostě výborné!
Tyto domácí pečená hrušková povidla máme nejraději na pečivu, palačinkách nebo v bílém jogurtu s granolou.
Dobrou chuť!
Vyzkoušejte také švestková povidla.