Pokud máte velkou úrodu hrušek vyzkoušejte domácí pečená hrušková povidla v troubě.

Hrušková povidla recept na jednu dávku (většinou dělám rovnou ze 2 dávek na 2 plechy):

  • 2 kg rozkrájených hrušek (bez jadřinců)
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 20 dkg cukru moučka
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 ks hodně roztlučených hřebíčků
  • 4 polévkové lžíce rumu

 

Postup přípravy domácích povidel:

  • Hrušky si nejdříve rozkrájíme a zbavíme jadřinců, dejte na vyšší plech a polijte octem.
  • Vyhřejte si troubu na 250°C .
  • Hrušky polité octem dejte do vyhřáté trouby a nechejte 25 minut péct. POZOR nic nemíchejte.
  • Po 25 minutách pečení posypejte hrušky 10 dkg cukru a dále nechte ještě 15 minut péct (opět ani s cukrem nemíchat).
  • Po 15 minutách dosypte zbývající druhou půlku cukru a nechejte ještě péct posledních 15 minut.
  • Po upečení si hrušky přelijte do hlubší nádoby a přidejte skořici, rozdrcený hřebíček, rum a rozmixujte.

Hotová hrušková povidla si nalijte do vyčištěných nachystaných skleniček a zavíčkujte. Víčko skleničky si ještě také vždy zakápnu kapkou rumu a nikdy se mi povidla nezkazila, je ale pravda, že u nás dlouho nevydrží protože jsou prostě výborné! 

Tyto domácí pečená hrušková povidla máme nejraději na pečivu, palačinkách nebo v bílém jogurtu s granolou

 

Dobrou chuť!

Vyzkoušejte také švestková povidla.