Přinášíme vám jednoduchý recept na skvělý domácí Míša dort.

 

Ingredience na Míša dort

  • 4 ks vejce
  • 10 g kakao
  • 80 g cukr krupicetvarohový míša dort
  • 120 g polohrubá mouka

Ingredience na krém

  • 100 g másla
  • 750 g tvarohu (používám 2x tuhý a 1x v měkký tvaroh v misce)
  • 150 g cukr moučka

Ingredience na polevu

  • 2x čokoláda na vaření
  • 1 lžíce mléka
  • 50 g másla
  • ovoce na dozdobení (nejčastěji používám jahody a borůvky)

 

Recept na domácí Míša dort

  • Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  • Vezmeme dortovou formu o průměru 23 cm, a vyložíme ji pečícím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou).
  • Připravíme si těsto na korpus – rozdělíme vejce na žloutky a bílky a navážíme všechny potřebné ingredience.
  • Mouku s kakaem přesejeme přes sítko a smícháme dohromady.
  • Rozpustíme si máslo s cukrem a žloutky ho vyšleháme do pěny.
  • Z bílků a jedné lžíce ledové vody vyšleháme polotuhý sníh a postupně do něj zašleháme cukr krupici. Šleháme tak dlouho, až sníh ztuhne a po vytažení metličky nic neteče a metličky stojí špičky pěkně vzhůru.
  • Do vyšlehaných žloutků dáme polovinu mouky a polovinu sněhu a zamícháme.
  • Po smíchání první půlky uděláme to stejné i s druhou polovinou.
  • Nemícháme těsto příliš, ale jen tak, aby se těsto spojilo dohromady.
  • Takto připravené těsto vylijeme do formy, rozetřeme k okrajům, uhladíme a dáme péct na 15 minut. Před vytažením to vždy raději zkontrolujte špejlí.
  • Po vytažení z trouby necháme korpus ve formě 10 minut odpočinout a trošku schladit.
  • Pak ho vytáhneme a dáme na mřížku úplně vychladnout.
  • Nachystáme si krém
    • Máslo pomalu rozpustíme na nejnižší plotýnkový stupeň. Příliš ho nezahříváme. Po rozpuštění smícháme s tvarohem a cukrem. Pokud v tvarohu nejsou hrudky, stačí smíchat ručně metličkou. V opačném případě dáme raději do robota.
  • Vychladlý korpus upneme zpět do formy a rozetřeme na něj všechen krém. Vrch pěkně uhladíme.
  • Ve vodní lázni (do hrnce s mírně vroucí vodou dáme menší hrnec s čokoládou) rozpustíme máslo a čokoládu. Jakmile se rozpustí, přidáme lžíci mléka, zamícháme metličkou a ihned vylijeme na dort.
  • Čokoládu rozetřeme po celé ploše dortu.
  • Míša dort dáme do lednice, nejlépe přes noc, aby pěkně ztuhl.

 

Přejeme vám dobrou chuť!