Máte doma kvásek a zkoušíte pečení z žitného kvásku? Vyzkoušejte tyto výborné sýrové bulky

Sýrové bulky z kvásku

Rozkvas

  • 1PL (polévková lžíce) kvásku
  • 200g žitné mouky
  • 200 ml vody

Necháme stát na lince cca 10-12 hodin

Suroviny na sýrové bulky:

  • 2PL rozpuštěného sádla
  • 500 g hladké pšeničné mouky (může být i polohrubá)
  • 1 PL medu
  • 170 ml vody
  • 100 g tvrdého sýru
  • 2ČL (čajové lžičky) soli

 

Postup přípravy

  • Rozkvas, který nám stál 10-12 hodin smícháme s moukou, rozpuštěným sádlem, vodou, medem a solí.
  • Vše důkladně zpracujte na nelepivé těsto.
  • Poté vložte do misky, přikryjte útěrkou a nechejte cca 3 hodiny kynout.
  • Během doby kynutí, těsto cca 3x přeložte.
  • Poté si těsto rozložte na bulky o váze 90g (vyjde vám to na 13ks bulek).
  • Vytvarujte do bulek, přikryjte útěrkou a nechejte opět cca 2 hodinky kynout.
  • Poté stačí na bulky nasypat nastrouhaný tvrdý sýr.
  • Bulky pečeme v rozehřáté troubě na 230 stupňů cca 15 minut.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Vyzkoušejte také celozrnný chleba z kvásku.