Chcete si dát něco dobrého ale zároveň i rychlého ke kávě nebo čaji? Vyzkoušejte náš zdravější strouhaný kakaovo-tvarohový koláč!

Na těsto kakaovo-tvarohového koláče budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 30 g kakaa
  • 100 g másla
  • 2  žloutky
  • 100 ml mléka

Na tvarohovou náplň:

  • 3 bílky
  • 1 žloutek
  • 500 g hrudkovitého tvarohu
  • 250 g jemného tvarohu (dá se použít i mléko)
  • nějaké sladidlo podle chuti (já jsem použila javorový sirup)

 

Postup na přípravu zdravého kakaovo-tvarohového koláče

  1. V misce smícháme kakao, cukr a mouky. Přidáme máslo pokojové teploty, žloutky, mléko a těsto zpracujeme. Jestli je těsto lepivé přidáme mouku, aby se nám potom lépe strouhalo.
  2. Těsto dáme do sáčku a dáme do chladničky (jestli to chcete mít rychleji, tak do mrazáku).
  3. Mezitím si smícháme tvarohy (nebo tvaroh a mléko) a přidáme žloutek s bílky (bílky můžeme také vyšlehat, ale není to potřeba).
  4. Jakmile těsto bude tvrdší vytáhneme ho z chladničky/mrazáku a nastrouháme ho hrubě na struhadle. Potom dáme na předem vymazaný a vysypaný plech moukou.
  5. Naneseme tvarohovou náplň a navrch nastrouháme druhou polovinu těsta. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečeme zhruba 35 minut.

Když jsem tu buchtu dělala poprvé, tak byla tak dobrá, že si ji dali i rodiče kteří buchty nejedí.

Přeji dobrou chuť!