Chcete si dát něco dobrého ale zároveň i rychlého ke kávě nebo čaji? Vyzkoušejte náš zdravější strouhaný kakaovo-tvarohový koláč!
Na těsto kakaovo-tvarohového koláče budeme potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 100 g špaldové mouky
- 60 g třtinového cukru
- 30 g kakaa
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 100 ml mléka
Na tvarohovou náplň:
- 3 bílky
- 1 žloutek
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g jemného tvarohu (dá se použít i mléko)
- nějaké sladidlo podle chuti (já jsem použila javorový sirup)
Postup na přípravu zdravého kakaovo-tvarohového koláče
- V misce smícháme kakao, cukr a mouky. Přidáme máslo pokojové teploty, žloutky, mléko a těsto zpracujeme. Jestli je těsto lepivé přidáme mouku, aby se nám potom lépe strouhalo.
- Těsto dáme do sáčku a dáme do chladničky (jestli to chcete mít rychleji, tak do mrazáku).
- Mezitím si smícháme tvarohy (nebo tvaroh a mléko) a přidáme žloutek s bílky (bílky můžeme také vyšlehat, ale není to potřeba).
- Jakmile těsto bude tvrdší vytáhneme ho z chladničky/mrazáku a nastrouháme ho hrubě na struhadle. Potom dáme na předem vymazaný a vysypaný plech moukou.
- Naneseme tvarohovou náplň a navrch nastrouháme druhou polovinu těsta. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečeme zhruba 35 minut.
Když jsem tu buchtu dělala poprvé, tak byla tak dobrá, že si ji dali i rodiče kteří buchty nejedí.
Přeji dobrou chuť!