Zdobení dortů, zákusků nebo salátů jedlými květinami není žádná nová móda, už to totiž trvá tisíce let. Své jídla takto zdobili třeba Indové nebo staří Číňané. Chcete, aby barevné kvítky našly cestu i k vám do kuchyně? Poradíme vám, které květiny na talíř přijít můžou, a naopak které by raději měli zůstat v přírodě, kde koupit jedlé květy a na co je použít.

Při hledání jedlých rostlin se nemusíte bát o malý výběr, těchto rostlin je plno druhů. Řadí se sem fialky, levandule, růže, sedmikrásky, orchideje, třapatky, pampelišky, řebříček, lichořeřišnice, macešky, afrikány, topolovka, popenec, bezové květy, měsíček, karafiáty… Tyto květiny se mají sbírat bez stonků, pouze s hlavičkami květů.

Vyhnout byste se měli konvalinkám, azalkám, rododendronu, narcisům a dalším, jsou totiž jedovaté a tím pádem nejedlé.

Kde koupit jedlé květiny?

Rozhodně nepoužívejte chemicky ošetřené květiny ze zahradnictví a květinářství. Nejlepší možnost je vyjít si někam na louku, kde květy nerostou blízko prašných cest nebo smogu z aut a natrhat si je tam. Další možnost je vaše zahrádka, pokud ale ani jednu z možností nemáte dostupnou, květy se dají koupit ve specializovaných obchodech.

Jaké jedlé květy na dort?

Pro ozdobení sladké pochoutky se používají například levandule, řebříček, květy bezu a macešky a okvětní lístky růže nesmí chybět. Chybu neuděláte ani u třapatky nebo sedmikrásky. Tyto květiny dort krásně ozdobí a dodají mu zajímavou chuť.
U nápojů můžete květy levandule a fialky zamrazit do kostek ledu. Na ochucení čaje se používá třapatka nebo topolovka. Do drinků pak květy orchideje.
A v neposlední řadě nejvíc květu se dá využít do salátů, a to jsou pampelišky a macešky, které mají nahořklou chuť, poté i lichořeřišnice, které připomínají chuť ředkvičky, nebo popenec s aromatickou chutí.

Když květy rozložíte na papírové ubrousky do vzduchotěsné nádoby a vložíte do ledničky, vydrží vám až deset dní čerstvé. Předtím než se do experimentování pustíte tak květy vždy ochutnejte, zjistíte, zda mají chuť, která vám vyhovuje.